Farmaceutisch specialistische zorg 2025
Meerjarenbeleidsplan NVZA
3. Wij maken met andere zorgverleners de specialistische zorg beter
Medische en farmaceutische kennis groeien. De zorg verandert. Wetenschap brengt nieuwe mogelijkheden en andere inzichten over de waarde van nieuwe en bestaande behandelingen met geneesmiddelen.
Samen beter
2025: Veerle kijkt vooruit
Veerle is 11 jaar oud. Zij heeft taaislijmziekte. Meerdere medisch specialisten zijn betrokken bij haar behandeling. Haar ziekte is nog niet te genezen. Ze gebruikt elke dag veel medicijnen. Dat heeft invloed op haar dagelijkse activiteiten. Als Veerle volgend jaar naar de middelbare school gaat, verandert haar dagindeling. Ook kunnen haar ouders dan minder helpen met het toedienen van haar geneesmiddelen. Veerle vraagt zich af of het straks dan wel goed gaat. Haar arts en verpleegkundige adviseren haar om een afspraak te maken met een ziekenhuisapotheker in de regio, die veel afweet van taaislijmziekte. Samen bespreken ze haar medicijnen en passen ze het innameschema aan op haar nieuwe schooltijden.
Ook kan Veerle voortaan zelf haar medicijnen aanvragen bij de apotheek. Bij sommige geneesmiddelen is een individueel aangepaste dosis nodig. Die geneesmiddelen worden op maat voor Veerle gemaakt met de 3D-printer. De apotheek houdt een oogje in het zeil en waarschuwt Veerle met een digitaal berichtje wanneer haar medicijnen bijna op zijn. Dit geeft haar een veilig gevoel. Verder kan Veerle via haar mobiel haar vragen over en ervaringen met haar geneesmiddelen invullen in haar patiëntendossier. De ziekenhuisapotheker reageert hier snel op. De ziekenhuisapotheker heeft Veerle ook veel verteld over nieuwe medicijnen waar onderzoek naar loopt. Veerle hoopt dat de gentherapie nu snel voor haar mogelijk is. Met die nieuwe geneesmiddelen kan ze over enkele jaren misschien wel genezen van haar ziekte.
Wij maken met andere zorgverleners de specialistische zorg beter
Samen met ons netwerk zoeken we voortdurend actief naar effectievere en minder belastende therapieën. Dat doen we onder meer door optimaal gebruik te maken van nieuwe technologieën. Wij dragen bij aan geneesmiddelonderzoek dat wij zelf en anderen uitvoeren. Wij leren van en delen onze praktijkervaringen en best practices met elkaar en andere zorgverleners. Onze werkprocessen optimaliseren we door zinvolle registratie van gegevens en het toepassen van kunstmatige intelligentie.
We leiden professionals in de farmaceutisch specialistische zorg op met aandacht voor (nieuwe) competenties die passen in een veranderend gezondheidszorgsysteem. Hierbij valt te denken aan leiderschapscompetenties, zoals samenwerken en communicatie of project-, proces- en verandermanagement. Levenslang leren is vanzelfsprekend voor iedere ziekenhuisapotheker. Wij scholen andere zorgverleners in medicatieveiligheid en in de farmaceutische aspecten die bijdragen aan het leveren van goede specialistische zorg.
Onze doelen
- 3.1 Ziekenhuisapothekers optimaliseren de kwaliteit van hun zorg en werkprocessen continu door zinvolle registratie en evaluatie van gegevens, toepassing van digitale technologieën en de inzet van kunstmatige intelligentie. Ook leren we van ervaringen en best practices, van elkaar en van andere zorgverleners.
- 3.2 Ons scholingsaanbod sluit aan bij de ontwikkelingen in de (farmaceutisch) specialistische zorg. Er is extra aandacht voor individuele expertise- en competentieontwikkeling, zoals leiderschap.
- 3.3 Kennis en informatie over de toepassing en (lokale) beschikbaarheid van geneesmiddelen is 24/7 toegankelijk voor patiënten en zorgverleners.
- 3.4 De NVZA stimuleert wetenschappelijk onderzoek naar innovatieve therapieën, nieuwe inzichten en technologieën, mede door onze up-to-date kennisagenda.