Farmaceutisch specialistische zorg 2025

Meerjarenbeleidsplan NVZA

2. In een maatschappelijk verantwoord systeem

Iedere patiënt wil de best passende medicatie en verwacht dat deze beschikbaar is.
De maatschappij wil toegankelijke, betaalbare en duurzame zorg.

Maatschappelijk verantwoord

2025: Meneer Zhou krijgt een nieuwe heup

Meneer Zhou, 72 jaar oud, krijgt binnenkort een nieuwe heup. Zijn elektronisch patiëntdossier van het ziekenhuis bevat een algoritme. Deze computerformule kan voorspellen welke pijnstillers meneer Zhou nodig heeft, en in welke dosering, om de pijn acceptabel te houden. Ook berekent het algoritme de kans dat hij na de operatie een infectie oploopt. Op basis hiervan stelt de ziekenhuisapotheker een persoonlijk pijnmedicatieplan op. Zo krijgt meneer Zhou niet meer of langer pijnstillers dan nodig is. Ook krijgt hij op basis van het algoritme niet het standaard antibioticum, maar een ander middel. Dit verkleint de kans op een infectie bij meneer Zhou en kan een onnodig lang ziekenhuisverblijf voorkomen worden. Met een handige app geeft meneer Zhou regelmatig aan hoe tevreden hij is over de pijnstilling. De ziekenhuisapotheker gebruikt deze resultaten weer om het algoritme nog preciezer te maken voor toekomstige patiënten.

In een maatschappelijk verantwoord systeem

Ziekenhuisapothekers zetten zich – samen met andere specialisten – in voor kwalitatief goede en veilige geneesmiddelen en dat deze doelmatig worden ingezet. We staan voor continuïteit van zorg. Dat betekent dat de patiënt mag rekenen op zo min mogelijk ongewenste aanpassingen van zijn medicatie, bijvoorbeeld bij overgang tussen de eerste en tweede lijn of bij geneesmiddeltekorten. Ook zorgen we dat patiënten en zorgverleners overal en altijd toegang hebben tot betrouwbare algemene informatie over geneesmiddelen. Daarnaast zorgen we voor hulpmiddelen om geneesmiddelen gepast en trouw te gebruiken.

Ziekenhuisapothekers zijn verantwoordelijk voor richtlijnen die gaan over gepast gebruik van geneesmiddelen. Wij zijn actief betrokken bij het opstellen en evalueren van lokale, regionale en landelijke behandelrichtlijnen en zorgpaden van aandoeningen waarin farmaceutisch specialistische zorg een belangrijk onderdeel is.

Wij nemen onze maatschappelijke verantwoordelijkheid door duurzaam gebruik van geneesmiddelen te stimuleren. We werken met andere zorgverleners in multidisciplinaire teams samen aan de meest waardevolle, effectieve en veilige zorg voor iedere patiënt. We betrekken patiënten actief bij de keuzes die we maken rondom hun behandeling. Om onze geneesmiddelkeuzes te ondersteunen, ontwikkelen we slimme behandelalgoritmen. Deze algoritmen kunnen op basis van grote hoeveelheden data nauwkeurig voorspellen welke geneesmiddelen in welke dosering het best passen bij de individuele patiënt, met de minste kans op bijwerkingen.

De ziekenhuisapothekers vormen samen een regionaal en landelijk netwerk. Daarin zijn expertise en faciliteiten toegankelijk voor elkaar, zodat niet iedere apotheek zelf alles in huis hoeft te hebben. In dit netwerk bestaat een optimale balans tussen generalisten en specialisten.

illustratie-foto-2

Onze doelen

  • 2.1 Dynamische richtlijnen, gebaseerd op wetenschappelijke kennis en praktijkinformatie, vormen de basis om een keuze te maken voor de inzet van dure geneesmiddelen.
  • 2.2 Ziekenhuisapothekers kunnen richtlijn-naleving van elkaar volgen en onderling vergelijken, om zo tot meer transparantie en uniformiteit van zorg te komen.
  • 2.3 Ziekenhuisapothekers delen ontwikkelde algoritmen voor geneesmiddelkeuzes met elkaar.
  • 2.4 Farmaceutisch-technische expertise en faciliteiten zijn verbonden in een landelijk netwerk.
  • 2.5 De NVZA zet zich in voor een passende, toekomstbestendige bekostiging van farmaceutisch specialistische zorg.
  • 2.6 Ziekenhuisapothekers bevorderen duurzaamheid, onder andere door verspilling van geneesmiddelen terug te dringen.